De principes van de Chinese geneeskunde gaan terug tot de begrippen uit de oude Chinese natuurfilosofie. De basisgedachte is dat ziekte ontstaat wanneer de balans is verstoord. Door de balans te herstellen zal men weer gezond worden. De oude meesters bestudeerden de natuurlijke processen en bouwden op deze kennis hun medische theorieën.


De afbeelding hierboven is de monade, het symbool van yin en yang. Het grote witte vlak representeert yang en het zwarte vlak yin. In het witte vlak ziet u een zwarte stip. Dit betekent dat niets volledig yang is en voor yin geldt natuurlijk dat niets volledig yin is. Yin en yang betekenen niets anders dan elkaars tegenovergestelde. Net zoals koud (yin) en warm (yang), nacht (yin) en dag (yang) of rust (yin) en bewegen (yang). Yin en yang zijn binnen één fenomeen werkzaam. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan, hitte kan alleen bestaan bij de gratie van koude, een stijgende beweging bij de gratie van een dalende beweging etc.  In de monade is ook een draaibeweging (rotatie) te herkennen. Met andere woorden er is een cyclisch karakter. De dag gaat over in de nacht, de nacht weer in de dag etc. Of de wisseling van de seizoenen, zomer (yang), herfst (begin yin), winter (yin), lente (begin yang) en dan begint de zomer weer.
Wanneer één van beidde fenomenen op zijn top is, heeft het al de start van het volgende fenomeen in zich. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur, de meest koude fase in de nacht (yin) wordt vroeg in de ochtend bereikt op het moment dat de dag (yang) weer gaat beginnen.
Het yin en yang principe wordt ook binnen de acupunctuurdiagnostiek gebruikt. U kent die mensen wel die bijvoorbeeld constant met hun benen/voeten zitten te wiebelen. Dit kan dan betekenen dat er in het onderste deel van het lichaam te weinig yin (rust) energie is. Yin houdt namelijk yang onder controle terwijl yang ervoor zorgt dat yin in beweging kan komen. Zij dienen elkaar in evenwicht te houden. Indien dit evenwicht er niet is, kan men deze disbalans ook in de mens terug vinden.
Naast Yin en Yang kent de traditionele Chinese geneeskunde nog een andere belangrijke theorie: de Elementenleer (ook wel de 5 fasen genoemd). Het uitgangspunt van deze theorie is dat alles voortdurend in beweging is. Dat geldt voor de cyclus van de seizoenen, het ritme van de dag, maar ook voor het functioneren van de mens. In tegenstelling tot ons, hanteren de Chinezen vijf seizoenen. Elk van deze seizoenen is verbonden met een element. Dit zijn de 5 elementen waar de acupuncturist mee werkt: hout, vuur, aarde, metaal en water. Als we de elementen weer binnen de Yin en Yang theorie bekijken zien we dat de lente en de zomer bij het Yang aspect horen en de herfst en de winter bij het Yin aspect de aarde is de transformator tussen Yin en Yang. Het is het rustpunt tussen de elementen en staat dan ook in het midden. Elk van de vijf elementen correspondeert met 2 organen in het lichaam. Vanuit dit systeem kan verklaard worden waardoor mensen ziek worden.

Copyright © Meridiaan.net
Webdesign: OrangeDevDesign.nl